Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στις χώρες της Δύσης υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (κάψιμο πίσω από το στέρνο ή στο επιγάστριο) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και το 5% υποφέρουν σε καθημερινή βάση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το κάψιμο πίσω από το στέρνο είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με την γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάζετε:

N

έλκη του οισοφάγου

N

βραχνάδα στη φωνή ή πόνο στο λαιμό

N

επίμονο βήχα

N

εκδηλώσεις άσθματος ή συμπτώματα παρόμοια με του άσθματος (δύσπνοια)

N

αίσθημα καψίματος στο στόμα ή το λαιμό

N

πόνο ή δυσφορία στο στήθος

N

δυσανεξία σε συγκεκριμένα φαγητά

N

παρουσία κίτρινων λεκέδων στο μαξιλάρι μετά τον ύπνο

N

τερηδόνα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, τίθεται η διάγνωση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου και απαιτείται θεραπεία.

Αν και τα φάρμακα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα (αναστέλλοντας την παραγωγή οξέως από το στομάχι), δεν αποκαθιστούν την ανατομία και επομένως τον μηχανισμό που προκάλεσε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά απλώς καταργούν την οξύτητα του παλινδρομούντος περιεχομένου.

Πώς προκαλείται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Κατά την κατάποση, μια «βαλβίδα» μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου ανοίγει για να επιτρέψει την είσοδο της τροφής και στη συνέχεια κλείνει για να εμποδίσει την παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Σε κάποιους ανθρώπους η «βαλβίδα» αυτή υπολειτουργεί και δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την παλινδρόμηση όξινου γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο.

Αποτελέσματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Ο βλεννογόνος του οισοφάγου (το εσωτερικό τοίχωμα) δεν είναι ανθεκτικός στην παρουσία οξέος. Η μακροχρόνια έκθεση στα οξέα του στομάχου, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες: Οισοφαγίτιδα, έλκη, στένωση του οισοφάγου, αιμορραγία και τέλος μπορεί να οδηγήσει σε Οισοφάγο Barrett.

Παράγοντες πρόκλησης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

N

υπερβολικό βάρος

N

γρήγορη λήψη τροφής

N

λήψη τροφής αργά το βράδυ

N

κάπνισμα

N

λήψη μεγάλων γευμάτων

N

εγκυμοσύνη

Επιπλέον, η κατανάλωση των παρακάτω φαγητών και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου:

N

σοκολάτα

N

λιπαρά φαγητά με σάλτσες και τηγανητά

N

πικάντικα φαγητά

N

φαγητά και τσάι που περιέχουν μέντα

N

ανθρακούχα ποτά

N

σφολιάτες με βούτυρο

N

σκόρδο και κρεμμύδι

N

αλκοολούχα ποτά