Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που μας επιτρέπει να εξετάσουμε τον οισοφάγο, το στομάχι και τον δωδεκαδάκτυλο. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν λεπτό εύκαμπτο όργανο που ονομάζεται γαστροσκόπιο, προκειμένου να μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού των οργάνων αυτών σε μια οθόνη. Η γαστροσκόπηση ονομάζεται επίσης και ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού ή οισοφαγογαστροσκόπηση.
Γαστροσκόπηση

Η εξέταση αυτή γίνεται για να εκτιμήσει ο γιατρός σας καλύτερα κάποια συμπτώματα όπως π.χ. οι καούρες, οι ξινίλες, η δυσκολία στην κατάποση, τα ρεψίματα, ο πόνο στο επιγάστριο, οι έμετοι , ή ναυτία, η δυσκολία να χωνέψει κανείς εύκολα το φαγητό, αναιμία κ.α

Με την βοήθεια λαβίδων βιοψίας μπορεί ακόμη ο γιατρός σας να πάρει από κάποια βλάβη δείγματα (βιοψίες), με σκοπό να εξετασθούν στο μικροσκόπιο από ειδικούς γιατρούς , τους παθολογοανατόμους. Με την βιοψία μπορεί επίσης να εντοπισθεί η παρουσία ενός μικροβίου, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση κάποιων παθήσεων όπως π.χ. το έλκος ή οι γαστρίτιδες.

Με την βοήθεια της γαστροσκόπησης μπορούμε επίσης να θεραπεύσουμε κάποιες καταστάσεις όπως να σταματήσουμε μια αιμορραγία (γαστρορραγία), να αφαιρέσουμε ένα αντικείμενο που από ακούσια κατάποση βρέθηκε μέσα στο στομάχι (οδοντοστοιχία, κέρματα κ.α.), να αφαιρέσουμε ένα πολύποδα.

Τέλος με την βοήθεια μιας γαστροκόπησης μπορούμε ακόμη να πραγματοποιήσουμε πιο πολύπλοκες ενέργειες (προωθημένη ενδοσκόπηση), όπως να αποκαταστήσουμε μια στένωση π.χ. στον οισοφάγο με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού σωλήνα (stend) με την μορφή πλέγματος, να καυτηριάσουμε έναν οισοφάγο Barrett με την τεχνική HALO, να τοποθετήσουμε μια γαστροστομία κ.λ.π.

Ποια είναι η προετοιμασία της γαστροσκόπησης;

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση θα πρέπει να είστε νηστικός 6-7 ώρες πριν, και να μην έχετε πιεί υγρά τις τελευταίες τουλάχιστον δύο ώρες. Υπάρχουν ενδεχομένως λόγοι που ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει διαφορετική οδηγία. Για το λόγο αυτό πάντα ρωτάτε να σας προσδιορίσουν με ακρίβεια τα χρονικά περιθώρια. Μη παραλείπετε να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας, όσο γίνεται ενωρίτερα για τυχόν παθήσεις αλλά και για τα φάρμακα που παίρνετε καθώς και για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που είχατε στο παρελθόν. Ζητείστε να μάθετε ποια φάρμακα πρέπει να διακοπούν πριν την εξέταση και πότε.

Πως γίνεται η γαστροσκόπηση;

Αφού σας εξηγηθεί η διαδικασία, θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο αριστερό σας πλάι. Η νοσηλεύτρια θα ψεκάσει το λαιμό σας με ένα τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαίνη). Αμέσως μετά, μέσα από ένα σωληνάκι που έχει τοποθετηθεί σε φλέβα του χεριού σας (φλεβοκαθετήρας) θα σας χορηγηθεί ένα ηρεμιστικό φάρμακο που θα σας χαλαρώσει (μέθη), και η εξέταση θα γίνει έτσι πολύ καλά ανεκτή δίχως να ενοχληθείτε. Ο γιατρός θα περάσει το γαστροσκόπιο από το στόμα στον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι και τέλος στον δωδεκαδάκτυλο. Κατά την είσοδο αλλά κυρίως κατά την απόσυρση του οργάνου θα εξετάσει διεξοδικά κάθε τμήμα και εάν χρειάζεται θα πάρει βιοψίες για πιο εξειδικευμένο έλεγχο. Σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης που συνήθως κυμαίνεται από 5-10 λεπτά, με ένα ειδικό μηχάνημα θα καταγράφονται οι παλμοί της καρδιάς σας και η οξυγόνωση του αίματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
 Μη φοβάστε ότι η αναπνοή σας θα «κλείσει» κατά την εξέταση. Η γαστροσκόπηση δεν εμποδίζει την αναπνοή σας.

Τι γίνεται μετά από την εξέταση;

Θα παραμείνετε για κάποιο μικρό διάστημα στο χώρο της ανάνηψης μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης. Πολύ σπάνια να αισθανθείτε κάποια ενοχλήματα όπως, ένα «φούσκωμα» στην κοιλιά, που οφείλεται στον αέρα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή κάποια ενόχληση στον λαιμό. Αυτά όμως γρήγορα θα φύγουν. Θα μπορέσετε να φάτε μετά την αναχώρηση σας εκτός εάν ο γιατρός σας δώσει άλλες οδηγίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
 Δεν πρέπει να οδηγήσετε για αρκετές ώρες μετά την εξέταση.

Να φροντίσετε ώστε να συνοδεύεστε από κάποιο οικείο σας πρόσωπο. Θα φροντίσει να σας μεταφέρει οδηγίες του γιατρού που πιθανόν η μέθη σας αποτρέπει να παρακολουθήσετε, θα φροντίσει για τυχόν διαδικαστικά ζητήματα και τέλος θα φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή σας.


Σημαντική υπενθύμιση:
 Τα παραπάνω είναι γενικές πληροφορίες και οδηγίες. Δεν αντικαθιστούν τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες που θα δώσει ο δικός σας γιατρός.